Artikelen

Kifid 2009-2010

Uitspraak 2011-93

Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Consument heeft twee claims ingediend op zijn bij Aangeslotene lopende arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Beide claims zijn door Aangeslotene afgewezen. Consument vordert dat Aangeslotene de laatste claim alsnog honoreert. De Commissie heeft deze vordering afgewezen omdat Consument niet heeft aangetoond dat hij tussen beide claims volledig en aaneengesloten dertig dagen heeft gewerkt als bedoeld in artikel 2.6 sub b van de verzekeringsvoorwaarden.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2011-86

Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bij het tot stand komen van de verzekering heeft Consument haar huisartsbezoek in 2002 en 2004 niet gemeld. Aangeslotene heeft zich op goede gronden op verzwijging beroepen.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2011-62

Arbeidsongeschiktheid. Consument dient in 2004 en 2007 identieke claims wegens longklachten in. Aangeslotene wijst claim in 2004 af omdat er naast longklachten ook sprake is van verslavingsproblematiek. In 2007 is verslavingsproblematiek opgelost en wordt claim wegens longklachten toegewezen. Commissie: Geen terugwerkende kracht uitkering vanaf 2004. Uitleg verzekeringsvoorwaarden inzake duur van de uitkering.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2010-213

Schadeverzekering – arbeidsongeschiktheidsverzekering. Verzekerde is op zijn verzoek onderzocht door een hoogleraar vaatchirurgie. Op basis van het oordeel van deze deskundige heeft de medisch adviseur van verzekeraar een beperkingenlijst opgesteld. Daarna heeft een arbeidsdeskundige de mate van arbeidsongeschiktheid van verzekerde vastgesteld op minder dan 25%. Verzekeraar heeft op goede gronden het standpunt ingenomen dat de mate van arbeidsongeschiktheid rechtstreeks en uitsluitend door medisch vast te stellen gevolgen van ongeval of ziekte minder dan 25% bleef.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2010-202

Schadeverzekering – inkomensbeschermingsverzekering. Het UWV heeft verzekerde 37,52% arbeidsongeschikt verklaard. De verzekeraar gaat terecht uit van de toepasselijkheid van de voorwaarden die een percentage arbeidsongeschiktheid van minimaal 45 vereisen alvorens recht op uitkering bestaat, ook al laat de verzekeraar nu wel het begrip arbeidsongeschiktheid uit de nieuwe verzekeringsvoorwaarden gelden, waarin reeds bij een arbeidsongeschiktheid van 35% recht op uitkering bestaat.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2010-191

Medische machtiging, dossierbeheer. Dat Aangeslotene zich bij de behandeling van het dos-sier niet heeft gehouden aan de toepasselijke wet- en regelgeving en/of de gedragsregels is niet gebleken. Voor Aangeslotene was er geen noodzaak om medische machtigingen in het dossier te bewaren na ontvangst van de gewenste informatie uit het behandeld circuit.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2010-186

Onduidelijkheid omtrent einddatum premievrijgestelde risicoverzekering. Einddatum ontbreekt op aanmeldingsformulier/polisblad. Consument bestrijdt beëindiging op 65-jarige leef-tijd. Cie. oordeelt dat einddatum consument duidelijk had kunnen zijn, gezien einddatum hypothecaire lening in verband waarmee verzekering was gesloten en gezien collectief contract waarin einddatum was gesteld op 65-jarige leeftijd.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2010-184

Schadeverzekering – AOV. Betreft geschil over de mate van arbeidsongeschiktheid in de zin van rubriek B (na-eerstejaarsrisico) van de polis. Een verzoek om verhoging van de uitkering naar rato van 45-55% arbeidsongeschiktheid met een beroep op een UWV-beschikking (80 – 100% arbeidsongeschikt) is door de verzekeraar terecht afgewezen met een beroep op de bevindingen van een daarna ingeschakelde controlerend geneesheer, onderzoek door een orthopedisch chirurg en informatie van de huisarts, alsmede een tweetal gesprekken met een arbeidsdeskundige.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2010-179

Schadeverzekering – AOV. Geschil betreft de indexering van de verzekerde som en de uitkering op de arbeidsongeschiktheidsverzekering van de consument. Op het aanvraagformulier is gekozen voor de variant ‘index + gelijkblijvende uitkering’, terwijl volgens het formulier ook ‘index + 3% klimmende uitkering’, ‘index + 4% klimmende uitkering’ en ‘Uitgebreid (volledig geïndexeerd)’ mogelijk was. In de voorwaarden staat vermeld dat de indexering niet langer plaatsvindt zodra de consument recht kan doen gelden op een uitkering krachtens de AAW. Het aanvraagformulier geeft voldoende duidelijk aan, dat bij de gekozen verzekeringsvorm de uitkering gelijkblijvend zal zijn in plaats van 3 of 4% klimmend of geïndexeerd.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2010-173

Arbeidsongeschiktheidsverzekering, WAO-aanvullingspensioen, vervolguitkering. De Com-missie wees de vordering van Consument tot betaling door Aangeslotene van het WAO-aanvullingspensioen met terugwerkende kracht tot de ingangsdatum van de vervolguitkering WAO af omdat het dienstverband van Consument reeds per 1 augustus 2005 door ontslag was beëindigd. Dat Consument na het ontslag een gedeeltelijke vervolguitkering ontving kan er niet toe leiden dat hij alsnog op grond van het Reglement aanspraak kan maken op gedeeltelijke uitkering van het WAO-aanvullingspensioen.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2010-166

Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Intermediair heeft voldoende kenbaar en duidelijk als intermediair opgetreden en niet als verzekeraar.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2010-165

Alleen ter zake operatie schadeformulier ingediend, ten aanzien overige ziekten reeds volgens deze bepaling geen aanspraak op verzekering. Bovendien na indienen claim slijmbeursontsteking niet 30 dagen volledig en aaneengesloten gewerkt in zin polis. Op grond van deze bepaling Consument ten aanzien van andere ziekten dan slijmbeursontsteking geen aanspraak op verzekering.

Uitspraak 2010-163

Consument verantwoordelijk voor (voor gezien) ondertekende stukken. Voor Consument kenbaar, had kenbaar moeten zijn, dat informatie over eerdere schouderklachten relevant was om te melden. In gezondheidsverklaring werd expliciet naar geïnformeerd. Niet aannemelijk gemaakt dat redelijk handelend andere, volledig en juist geïnformeerde, verzekeraar bereid zou zijn geweest met Consument verzekering aan te gaan zonder beperkende bepalingen.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2010-162

Arbeidsongeschiktheidsverzekering, gezondheidsverklaring, causaliteitsbeginsel. De Commissie stelde vast dat bij het aangaan van de verzekeringsovereenkomst een aantal vragen naar (vroegere) aanwezigheid van aandoeningen van de gewrichten en daarmee verband houdende medische behandelingen ten onrechte ontkennend zijn beantwoord. Consument is in beginsel verantwoordelijk voor de inhoud van de stukken die door hem worden ondertekend. Het causaliteitsbeginsel van art. 7:930 lid 2 BW vindt ook toepassing indien niet of onjuist opgegeven feiten de kans hebben vergroot dat het risico zich op de betreffende wijze zou wezenlijken.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2010-89

Exclusieve positie stichting en door haar aangeboden arbeidsongeschiktheidsverzekering, is aan arbeidsovereenkomst gerelateerde verzekering in zin WMK. “Verbonden aan de als dienstbetrekking aangemerkte burgerrechtelijke arbeidsverhouding” ruim uitleggen. Keuringsverbod artikel 4 lid 4 WMK qua strekking onverenigbaar met artikel 6 lid b polisvoorwaarden en beroep daarop door Aangeslotene ongerechtvaardigd. Herstel polis en alsnog behandeling arbeidsongeschiktheidsclaim.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2010-55

Inkomstenopvangpolis. Arbeidsongeschiktheid. Opeenvolgende claims. Premierestitutie. Maximale uitkeringsperiode is versreken. Daarna nieuwe klachten. Polis bepaalt dat er geen recht op uitkering bestaat indien perioden van arbeidsongeschiktheid elkaar opvolgen met tussenpozen van minder dan 90 dagen. Artikel 7:938 BW niet van toepassing.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2010-54

Fouten niet-zelfstandige tussenpersoon voor rekening Aangeslotene. Geen beroep op artikel 251 (oud) Wetboek van Koophandel. Onvoldoende blijkt dat bij aangaan/wijziging verzekeringsovereenkomst sprake was van overspannenheid. Uitleg begrip ‘behandeling’ prevaleert lezing Consument - HR 20 december 1996, NJ 1997, verzekeringnemer mag vraag verzekeraar opvatten naar zin die hij onder gegeven omstandigheden redelijkerwijs mag toekennen

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2010-2

Geen sprake van arbeidsongeschiktheid in de zin van de verzekeringsvoorwaarden nu er niet sprake is van ziekte. Verschillende aanmaningstermijnen voor levens- en overige verzekeringen. Voor consument dient bij combinatieverzekering gunstigste termijn te gelden. In casu te korte termijn gehanteerd. Aangeslotene dient premievrijmaking ongedaan te maken.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2009-132

Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Verzwijging (art. 251 WvK). Vraag op het aanvraagformulier naar psychische klachten ten onrechte met nee beantwoord. Verzekeraar heeft terecht uitkering kunnen weigeren en uitsluitingsclausule kunnen plaatsen. Advies tussenpersoon niet relevant; daarvoor is verzekeraar niet verantwoordelijk.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2009-102

Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Sommen- of schadeverzekering. Aangezien uit de polisvoorwaarden duidelijk blijkt dat de uitkering mede is gebaseerd op arbeidsinkomen en de verzekering strekt tot schadeloosstelling voor derving van inkomen ten gevolge van arbeidsongeschiktheid, is sprake van een schadeverzekering. Bij geen verlies aan persoonlijk verdienvermogen, geen recht op uitkering en vrijstelling van premiebetaling.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2009-95

Maandlastbeschermingsverzekering. Arbeidsongeschiktheid. Geen dekking bij alcoholmisbruik. Consument heeft niet aannemelijk kunnen maken dat het alcoholmisbruik niet de primaire oorzaak van arbeidsongeschiktheid is, maar dat zijn overspannenheid daartoe geleid heeft.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2009-36

Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Consument vordert van Aangeslotene voortzetting van uitkering. Op grond van de grondig en juist uitgevoerde onderzoeken is de Commissie van oordeel dat bij Consument geen sprake meer is van meer dan 50% (ondergrens) arbeidsongeschiktheid in het verzekerde beroep, zoals vermeld op het polisblad. Er is geen sprake van beroepsongeschiktheid.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2009-35

Consument vordert uitkering. Is door verzekeraar geweigerd. Consument stelt dat hij niet wist dat hij zijn gebrek aan linkerhand had moeten doorgeven. Niet kan worden vastgesteld of er sprake is van schade. Gebrek is dusdanig dat naar oordeel van de Commissie dit risico bij geen enkele verzekeraar had kunnen worden verzekerd.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2009-34

Schadeverzekering – betalingsbeschermingsverzekering. Een claim op een tweetal hypotheekopvangverzekeringen ter zake klachten aan de linkerhand is terecht afgewezen op grond van het feit dat de vraag in de gezondheidsverklaring ‘Heeft u een ziekte, kwaal of gebrek? ‘ ten onrechte met ‘nee’ is beantwoord nu de consument daarvóór (in 1981) zijn linkerduim en een deel van zijn linkerwijsvinger had verloren bij een ongeluk met een machine. Bij juiste informatie zouden beide verzekeringen slechts met een uitsluiting van klachten met betrekking tot alle handpathologie van de aangedane hand, de complicaties hiervan als ook de eventuele behandelingen zijn gesloten. De klachten van consument hebben een rechtstreeks verband met de bestaande verminking van de linkerhand.

Uitspraak 2010-163

Consument verantwoordelijk voor (voor gezien) ondertekende stukken. Voor Consument kenbaar, had kenbaar moeten zijn, dat informatie over eerdere schouderklachten relevant was om te melden. In gezondheidsverklaring werd expliciet naar geïnformeerd. Niet aannemelijk gemaakt dat redelijk handelend andere, volledig en juist geïnformeerde, verzekeraar bereid zou zijn geweest met Consument verzekering aan te gaan zonder beperkende bepalingen.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2010-162

Arbeidsongeschiktheidsverzekering, gezondheidsverklaring, causaliteitsbeginsel. De Commissie stelde vast dat bij het aangaan van de verzekeringsovereenkomst een aantal vragen naar (vroegere) aanwezigheid van aandoeningen van de gewrichten en daarmee verband houdende medische behandelingen ten onrechte ontkennend zijn beantwoord. Consument is in beginsel verantwoordelijk voor de inhoud van de stukken die door hem worden ondertekend. Het causaliteitsbeginsel van art. 7:930 lid 2 BW vindt ook toepassing indien niet of onjuist opgegeven feiten de kans hebben vergroot dat het risico zich op de betreffende wijze zou wezenlijken.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2010-89

Exclusieve positie stichting en door haar aangeboden arbeidsongeschiktheidsverzekering, is aan arbeidsovereenkomst gerelateerde verzekering in zin WMK. “Verbonden aan de als dienstbetrekking aangemerkte burgerrechtelijke arbeidsverhouding” ruim uitleggen. Keuringsverbod artikel 4 lid 4 WMK qua strekking onverenigbaar met artikel 6 lid b polisvoorwaarden en beroep daarop door Aangeslotene ongerechtvaardigd. Herstel polis en alsnog behandeling arbeidsongeschiktheidsclaim.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2010-55

Inkomstenopvangpolis. Arbeidsongeschiktheid. Opeenvolgende claims. Premierestitutie. Maximale uitkeringsperiode is versreken. Daarna nieuwe klachten. Polis bepaalt dat er geen recht op uitkering bestaat indien perioden van arbeidsongeschiktheid elkaar opvolgen met tussenpozen van minder dan 90 dagen. Artikel 7:938 BW niet van toepassing.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2010-54

Fouten niet-zelfstandige tussenpersoon voor rekening Aangeslotene. Geen beroep op artikel 251 (oud) Wetboek van Koophandel. Onvoldoende blijkt dat bij aangaan/wijziging verzekeringsovereenkomst sprake was van overspannenheid. Uitleg begrip ‘behandeling’ prevaleert lezing Consument - HR 20 december 1996, NJ 1997, verzekeringnemer mag vraag verzekeraar opvatten naar zin die hij onder gegeven omstandigheden redelijkerwijs mag toekennen

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2010-2

Geen sprake van arbeidsongeschiktheid in de zin van de verzekeringsvoorwaarden nu er niet sprake is van ziekte. Verschillende aanmaningstermijnen voor levens- en overige verzekeringen. Voor consument dient bij combinatieverzekering gunstigste termijn te gelden. In casu te korte termijn gehanteerd. Aangeslotene dient premievrijmaking ongedaan te maken.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2009-132

Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Verzwijging (art. 251 WvK). Vraag op het aanvraagformulier naar psychische klachten ten onrechte met nee beantwoord. Verzekeraar heeft terecht uitkering kunnen weigeren en uitsluitingsclausule kunnen plaatsen. Advies tussenpersoon niet relevant; daarvoor is verzekeraar niet verantwoordelijk.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2009-102

Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Sommen- of schadeverzekering. Aangezien uit de polisvoorwaarden duidelijk blijkt dat de uitkering mede is gebaseerd op arbeidsinkomen en de verzekering strekt tot schadeloosstelling voor derving van inkomen ten gevolge van arbeidsongeschiktheid, is sprake van een schadeverzekering. Bij geen verlies aan persoonlijk verdienvermogen, geen recht op uitkering en vrijstelling van premiebetaling.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2009-95

Maandlastbeschermingsverzekering. Arbeidsongeschiktheid. Geen dekking bij alcoholmisbruik. Consument heeft niet aannemelijk kunnen maken dat het alcoholmisbruik niet de primaire oorzaak van arbeidsongeschiktheid is, maar dat zijn overspannenheid daartoe geleid heeft.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2009-36

Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Consument vordert van Aangeslotene voortzetting van uitkering. Op grond van de grondig en juist uitgevoerde onderzoeken is de Commissie van oordeel dat bij Consument geen sprake meer is van meer dan 50% (ondergrens) arbeidsongeschiktheid in het verzekerde beroep, zoals vermeld op het polisblad. Er is geen sprake van beroepsongeschiktheid.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2009-35

Consument vordert uitkering. Is door verzekeraar geweigerd. Consument stelt dat hij niet wist dat hij zijn gebrek aan linkerhand had moeten doorgeven. Niet kan worden vastgesteld of er sprake is van schade. Gebrek is dusdanig dat naar oordeel van de Commissie dit risico bij geen enkele verzekeraar had kunnen worden verzekerd.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2009-34

Schadeverzekering – betalingsbeschermingsverzekering. Een claim op een tweetal hypotheekopvangverzekeringen ter zake klachten aan de linkerhand is terecht afgewezen op grond van het feit dat de vraag in de gezondheidsverklaring ‘Heeft u een ziekte, kwaal of gebrek? ‘ ten onrechte met ‘nee’ is beantwoord nu de consument daarvóór (in 1981) zijn linkerduim en een deel van zijn linkerwijsvinger had verloren bij een ongeluk met een machine. Bij juiste informatie zouden beide verzekeringen slechts met een uitsluiting van klachten met betrekking tot alle handpathologie van de aangedane hand, de complicaties hiervan als ook de eventuele behandelingen zijn gesloten. De klachten van consument hebben een rechtstreeks verband met de bestaande verminking van de linkerhand.

 

Uitspraak 2010-163

Consument verantwoordelijk voor (voor gezien) ondertekende stukken. Voor Consument kenbaar, had kenbaar moeten zijn, dat informatie over eerdere schouderklachten relevant was om te melden. In gezondheidsverklaring werd expliciet naar geïnformeerd. Niet aannemelijk gemaakt dat redelijk handelend andere, volledig en juist geïnformeerde, verzekeraar bereid zou zijn geweest met Consument verzekering aan te gaan zonder beperkende bepalingen.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2010-162

Arbeidsongeschiktheidsverzekering, gezondheidsverklaring, causaliteitsbeginsel. De Commissie stelde vast dat bij het aangaan van de verzekeringsovereenkomst een aantal vragen naar (vroegere) aanwezigheid van aandoeningen van de gewrichten en daarmee verband houdende medische behandelingen ten onrechte ontkennend zijn beantwoord. Consument is in beginsel verantwoordelijk voor de inhoud van de stukken die door hem worden ondertekend. Het causaliteitsbeginsel van art. 7:930 lid 2 BW vindt ook toepassing indien niet of onjuist opgegeven feiten de kans hebben vergroot dat het risico zich op de betreffende wijze zou wezenlijken.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2010-89

Exclusieve positie stichting en door haar aangeboden arbeidsongeschiktheidsverzekering, is aan arbeidsovereenkomst gerelateerde verzekering in zin WMK. “Verbonden aan de als dienstbetrekking aangemerkte burgerrechtelijke arbeidsverhouding” ruim uitleggen. Keuringsverbod artikel 4 lid 4 WMK qua strekking onverenigbaar met artikel 6 lid b polisvoorwaarden en beroep daarop door Aangeslotene ongerechtvaardigd. Herstel polis en alsnog behandeling arbeidsongeschiktheidsclaim.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2010-55

Inkomstenopvangpolis. Arbeidsongeschiktheid. Opeenvolgende claims. Premierestitutie. Maximale uitkeringsperiode is versreken. Daarna nieuwe klachten. Polis bepaalt dat er geen recht op uitkering bestaat indien perioden van arbeidsongeschiktheid elkaar opvolgen met tussenpozen van minder dan 90 dagen. Artikel 7:938 BW niet van toepassing.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2010-54

Fouten niet-zelfstandige tussenpersoon voor rekening Aangeslotene. Geen beroep op artikel 251 (oud) Wetboek van Koophandel. Onvoldoende blijkt dat bij aangaan/wijziging verzekeringsovereenkomst sprake was van overspannenheid. Uitleg begrip ‘behandeling’ prevaleert lezing Consument - HR 20 december 1996, NJ 1997, verzekeringnemer mag vraag verzekeraar opvatten naar zin die hij onder gegeven omstandigheden redelijkerwijs mag toekennen

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2010-2

Geen sprake van arbeidsongeschiktheid in de zin van de verzekeringsvoorwaarden nu er niet sprake is van ziekte. Verschillende aanmaningstermijnen voor levens- en overige verzekeringen. Voor consument dient bij combinatieverzekering gunstigste termijn te gelden. In casu te korte termijn gehanteerd. Aangeslotene dient premievrijmaking ongedaan te maken.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2009-132

Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Verzwijging (art. 251 WvK). Vraag op het aanvraagformulier naar psychische klachten ten onrechte met nee beantwoord. Verzekeraar heeft terecht uitkering kunnen weigeren en uitsluitingsclausule kunnen plaatsen. Advies tussenpersoon niet relevant; daarvoor is verzekeraar niet verantwoordelijk.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2009-102

Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Sommen- of schadeverzekering. Aangezien uit de polisvoorwaarden duidelijk blijkt dat de uitkering mede is gebaseerd op arbeidsinkomen en de verzekering strekt tot schadeloosstelling voor derving van inkomen ten gevolge van arbeidsongeschiktheid, is sprake van een schadeverzekering. Bij geen verlies aan persoonlijk verdienvermogen, geen recht op uitkering en vrijstelling van premiebetaling.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2009-95

Maandlastbeschermingsverzekering. Arbeidsongeschiktheid. Geen dekking bij alcoholmisbruik. Consument heeft niet aannemelijk kunnen maken dat het alcoholmisbruik niet de primaire oorzaak van arbeidsongeschiktheid is, maar dat zijn overspannenheid daartoe geleid heeft.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2009-36

Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Consument vordert van Aangeslotene voortzetting van uitkering. Op grond van de grondig en juist uitgevoerde onderzoeken is de Commissie van oordeel dat bij Consument geen sprake meer is van meer dan 50% (ondergrens) arbeidsongeschiktheid in het verzekerde beroep, zoals vermeld op het polisblad. Er is geen sprake van beroepsongeschiktheid.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2009-35

Consument vordert uitkering. Is door verzekeraar geweigerd. Consument stelt dat hij niet wist dat hij zijn gebrek aan linkerhand had moeten doorgeven. Niet kan worden vastgesteld of er sprake is van schade. Gebrek is dusdanig dat naar oordeel van de Commissie dit risico bij geen enkele verzekeraar had kunnen worden verzekerd.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2009-34

Schadeverzekering – betalingsbeschermingsverzekering. Een claim op een tweetal hypotheekopvangverzekeringen ter zake klachten aan de linkerhand is terecht afgewezen op grond van het feit dat de vraag in de gezondheidsverklaring ‘Heeft u een ziekte, kwaal of gebrek? ‘ ten onrechte met ‘nee’ is beantwoord nu de consument daarvóór (in 1981) zijn linkerduim en een deel van zijn linkerwijsvinger had verloren bij een ongeluk met een machine. Bij juiste informatie zouden beide verzekeringen slechts met een uitsluiting van klachten met betrekking tot alle handpathologie van de aangedane hand, de complicaties hiervan als ook de eventuele behandelingen zijn gesloten. De klachten van consument hebben een rechtstreeks verband met de bestaande verminking van de linkerhand.

Uitspraak 2009-30

Totstandkoming arbeidsongeschiktheidsverzekering. Royement na wanbetaling. Verval van rechten. Mate van arbeidsongeschiktheid. Ziektebeeld. Oordeel Commissie: geen sprake van in relatie tot ziekte of ongeval objectief medisch vast te stellen stoornissen waardoor Consument beperkt was in zijn functioneren.

Bekijk complete uitspraak

Uitspraak 2009-18

Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Uitgebreide gezondheidsverklaring. Niet onjuist ingevuld. Als verzekeraar de informatie onvoldoende duidelijk/onvolledig achtte, had hij zelf navraag of onderzoek moeten doen. De aanvraag is geaccepteerd met een uitsluiting. Arbeidsongeschiktheid vanwege andere dan uitgesloten ,medische stoornissen. Verzekeraar heeft geweigerd nader onderzoek in te stellen, omdat polis UWV-volgend is. Strijd met de redelijkheid en billijkheid.

Joomla SEF URLs by Artio